Ένα διαδικτυακό παιχνίδι που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού France 3, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να διασκεδάσουν ενώ προσπαθούν να προστατεύσουν έργα τέχνης που κοσμούν το Λούβρο από την επέλαση των Γερμανών στρατιωτών της Βερμάχτ.

Το γαλλικό κανάλι France 3 θέλοντας να τιμήσει τον Ζάκ Ζοζάρντ για την αντιστασιακή του δράση και την συμβολή του στην προστασία της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς του μουσείου του Λούβρου στην υπό γερμανική κατοχή Γαλλία μετέδωσε την περασμένη Παρασκευή ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε αυτόν τον άγνωστο για πολλούς ήρωα.

Η Μόνα Λίζα και ο Kαθιστός Γραφέας του χρωστούν ευγνωμοσύνη!

Ο Ζάκ Ζοζάρντ, που διηύθυνε τα εθνικά μουσεία της χώρας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατάφερε μέσα σε μια εβδομάδα πριν την εμπλοκή της Γαλλίας ( 03/09/1939) στον πόλεμο να φορτώσει πάνω από 4.000 θησαυρούς του Λούβρου σε φορτηγά που ξεκίνησαν προς πολλούς διαφορετικούς και μυστικούς προορισμούς ώστε τα έργα να μην καταστραφούν από βομβαρδισμούς αλλά και γενικά το μουσείο να μην απογυμνωθεί από λεηλασίες.

Το ντοκιμαντέρ ήταν διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του καναλιού France 3 μόνο για τέσσερις ημέρες αλλά ευτυχώς υπάρχει το YouTube!

Στo εξαιρετικά παιδαγωγικό διαδικτυακό παιχνίδι “Σώστε το Λούβρο” που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του France 3, ο χρήστης με ένα κλικ ζει την περιπέτεια του Ζάκ Ζοζάρντ. Θα πρέπει με πολύ επιδεξιότητα να σώσει το μουσείο, να μετακινήσει τους πίνακες, να αποφασίσει αν θα στείλει τα έργα σε διάφορα καταφύγια (Μπριζάκ, Λυόν …), ανάλογα με το χρόνο και το επίπεδο της απειλής ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις με κατασκόπους και Γερμανούς αξιωματούχους.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόσβαση στο παιχνίδι λόγω πνευματικών δικαιωμάτων του καναλιού France 3.

Αλλά μπορούμε να πάρουμε μια μικρή γεύση από το παρακάτω τρέιλερ

της Γεωργίας Τρισμπιώτη

Comments are closed.