Με αφορμή την Σύνοδο του ΟΟΣΑ, την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, το γερμανικό περιοδικό Focus υποστηρίζει ότι η Αθήνα δεν είναι το πραγματικό μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

«Ξεχάστε την Ελλάδα. Η Γαλλία είναι η πραγματική προβληματική ζώνη του ευρώ!» ήταν ο τίτλος του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Focus που κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά την απόφαση των Βρυξελλών να δοθεί στη γαλλική κυβέρνηση επιπλέον παράταση δυο ετών προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

Το περιοδικό Focus επισημαίνει ότι πρόκειται για την τρίτη φορά που οι Βρυξέλλες επιτρέπουν στη Γαλλία την μη τήρηση των κριτηρίων σύγκλισης του Μάαστριχτ, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το εθνικό έλλειμμα του προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης δεν πρέπει να υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία εργάζονται για να μειώσουν το χρέος τους, το Focus τονίζει ότι “οι Γάλλοι κάνουν ότι θέλουν”. Σύμφωνα με το Focus, αυτό αποκαλύπτει κυρίως η απώλεια της επιρροής της Γερμανίας στις Βρυξέλλες, “ το μόνο έθνος που είναι ικανό να σταματήσει τη Γαλλία”.

Το γερμανικό περιοδικό αρέσκεται επίσης στο να υπενθυμίζει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, πρώην γάλλος υπουργός εθνικής οικονομίας στη Γαλλία “είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για το υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμα” της Γαλλίας.

Συνοψίζοντας τις έντονες συζητήσεις που είχε προκαλέσει ο νόμος Macron που μετά “από εκατόν έντεκα ώρες συζήτησης το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό”, το περιοδικό Focus προβλέπει ότι θα είναι “περισσότερο και από δύσκολο” για τους Γάλλους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο ανταγωνιστικότητας.

Το Focus καταλήγει, δανειζόμενο μια φράση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, ότι “η Γαλλία μοιάζει όλο και περισσότερο με την Ελλάδα, αλλά με έναν Πύργο του Άιφελ”.

Comments are closed.