Την περασμένη Παρασκευή, ψηφίστηκε στη Γαλλία ο νόμος για την ουδέτερη συσκευασία των τσιγάρων.

Ο νόμος που τίθεται σε ισχύ τον Μάιο του 2016 επιβάλλει συγκεκριμένα χρώματα και σχήματα στα πακέτα των τσιγάρων.

Οι Γάλλοι βουλευτές επέλεξαν το «ουδέτερο πακέτο» ως το το βασικό μέτρο του νόμου Marisol Touraine κατά του καπνίσματος. Τι σημαίνει «ουδέτερο πακέτο»; «Απουσία διαφημιστικών στοιχείων», εξηγεί η Εθνική Επιτροπή κατά του καπνίσματος (NCTC).

Συγκεκριμένα, το σχήμα των νέων πακέτων θα είναι τυποποιημένο και στις νέες συσκευασίες θα απουσιάζει το χαρακτηριστικό χρώμα της εκάστοτε μάρκας τσιγάρων αλλά και το λογότυπό τους. Η εμπορική ονομασία θα εξακολουθήσει να υπάρχει αλλά το μέγεθος των χαρακτήρων θα είναι μικρότερο και η γραμματοσειρά τυποποιημένη και ίδια για όλα τα πακέτα.

tabac

Τα μηνύματα όπως «Το κάπνισμα σκοτώνει» και τα σκίτσα με σκοπό να αποτρέψουν τους καπνιστές από την βλαβερή αυτή συνήθεια θα διατηρηθούν και θα καλύπτουν το «65% της επιφάνειας» του πακέτου, δήλωσε η Εθνική Επιτροπή κατά του καπνίσματος (NCTC). Το νέο έχει προκαλέσει την αποδοκιμασία των καπνοπωλών στη Γαλλία.

Παρόμοιο μέτρο εφαρμόστηκε και στην Αυστραλία στα τέλη του 2012 με μεγάλη επιτυχία αφού ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του η κατανάλωση καπνού μειώθηκε κατά 3,4%.  Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή κατά του καπνίσματος, το 68% των ερωτηθέντων εγκρίνει την εφαρμογή του νέου μέτρου.

Απαγορεύεται το κάπνισμα στο αυτοκίνητο παρουσία ανηλίκων

Την ίδια μέρα το Γαλλικό Κοινοβούλιο ψήφισε μια αναπάντεχη τροπολογία στο νομοσχέδιο υγείας σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο παρουσία ανηλίκων.

Comments are closed.