Θα επιτραπεί στην Ελλάδα η έξοδός της από το πρόγραμμα διάσωσης, την εποπτεία της «Τρόικας» και κατά συνέπεια των αυστηρών μέτρων λιτότητας στη χώρα;

Σαμαράς-EurogroupΤο ερώτημα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων κατά τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) στις Βρυξέλλες.

Το δεύτερο πακέτο διάσωσης λήγει στα τέλη του 2014 και η ελληνική κυβέρνηση του συντηρητικού Αντώνη Σαμαρά – λίγους μήνες πριν από τις εκλογές – θέλει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας με τη μορφή πιστωτικής γραμμής στήριξης, στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για το 2015 και θα διέπεται από πολύ ελαφρύτερη εποπτεία σε σχέση με το παρελθόν.

Οι Βρυξέλλες όμως δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια άποψη. “Τα περισσότερα από τα κράτη μέλη, ανάμεσα τους η Γερμανία, αλλά και χώρες που επίσης έχουν βρεθεί σε ανάλογη με την Ελλάδα θέση, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για το δρόμο της εξόδου” σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Le Monde, στις Βρυξέλλες.

Comments are closed.