Η Διεθνής Αμνηστία, η παγκόσμια οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσίευσε χθες το πρωί μια έκθεση 49 σελίδων στην οποία κατήγγειλε την «ανάλγητη αδιαφορία» που έδειξε ο ισραηλινός στρατός εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Γάζας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με την έκθεση οι επιθέσεις των Ισραηλινών μπορούν να χαρακτηριστούν ως «εγκλήματα πολέμου» και θα πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτά στην δικαιοσύνη.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις και ότι στην εν λόγω έκθεση δεν γίνεται καμία αναφορά στα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από τη Χαμάς, και ως εκ τούτου, χρησιμεύει μόνο ως «προπαγάνδα» για τους ισλαμιστές που διοικούν την Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία επτά χρόνια. Το Ισραήλ αντέδρασε άμεσα μετά την επίσημη δημοσίευση της έκθεσης με τίτλο «Οικογένειες κάτω από τα χαλάσματα» μέσω της Πρεσβεία του στο Λονδίνο όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Παρά τα επικριτικά σχόλια, στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται στις ενέργειες της Χαμάς και άλλων πολιτοφυλακών. «Οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες εξαπέλυσαν αδιακρίτως χιλιάδες ρουκέτες και όλμους σε περιοχές αμάχων στο Ισραήλ,» σημειώνει στην έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία γεγονός που υποδηλώνει ότι τα εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές.

Η έρευνά της ωστόσο, επικεντρώνεται στις καταστροφές που προκάλεσε το Ισραήλ στη Γάζα όπου σκοτώθηκαν 2.200 Παλαιστίνιοι, υπήρξαν 11.000 τραυματίες και καταγράφηκαν σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι και πάνω από 100.000 κατεστραμμένα σπίτια ή με σοβαρές ζημιές. Από την ισραηλινή πλευρά ο κατάλογος των απωλειών είναι πολύ, μα πάρα πολύ μικρότερος: 6 νεκροί πολίτες και 67 νεκροί στρατιώτες.

Γάζα-2Η Διεθνής Αμνηστία εξετάζει οκτώ περιπτώσεις επιθέσεων σε ιδιωτικές κατοικίες στη Γάζα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 104 παλαιστίνιους πολίτες συμπεριλαμβανομένων και 62 παιδιών. Η διεθνής οργάνωση υποστηρίζει ότι αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις, έγιναν «χωρίς προειδοποίηση», ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο ισραηλινός στρατός συνήθιζε να ρίχνει πρώτα ρουκέτες στην οροφή των σπιτιών ως προειδοποίηση για την επικείμενη θανατηφόρα επίθεση.

Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι το Ισραήλ προσπάθησε να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους, που βρισκόντουσαν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει τον ισραηλινό στρατό από τις ευθύνες του, επιμένει η Διεθνής Αμνηστία τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είναι προσεκτικοί κατά την εξέλιξη των επιχειρήσεων όταν διακυβεύονται ζωές αθώων πολιτών. Έτσι, χαρακτηρίζει τις επιθέσεις ως «εντελώς δυσανάλογες». Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ ότι αρκετές φορές «στόχευε σκόπιμα αμάχους ή δημόσια κτίρια, κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου».

Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο στη Γάζα σε μέλη του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας από το 2012, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα συμπεράσματα να εξάγονται από όσα περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες καθώς επίσης και από τις αναλύσεις εμπειρογνωμόνων σε θέματα οπλισμού. Είχαν μόνο τη βοήθεια δύο «βοηθών βάσης» στη Γάζα.

Ο Philip Luther, διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της, δήλωσε στο δελτίο τύπου που συνοδεύει την έκθεση ότι τα ευρήματα αυτά καθιστούν σαφές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έδειξαν «μια ανάλγητη αδιαφορία για τις ζωές των αμάχων Παλαιστινίων που δεν είχαν καμία ευκαιρία να ξεφύγουν » δεδομένου ότι από το 2007 η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε ισραηλινό αποκλεισμό.

Η Διεθνής Αμνηστία όχι μόνο καταγγέλλει, αλλά απαιτεί από τις Ισραηλινές αρχές καθώς και τις Παλαιστινιακές να «επιτραπεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» και καλεί τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να αναγνωρίσει το Καταστατικό της Ρώμης και ως εκ τούτου να ενταχθεί στο Δικαστήριο της Χάγης». 

Για την ώρα έχει ήδη συσταθεί μια ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που έχει την υποχρέωση να υποβάλει μια έκθεση τον Μάρτιο του 2015, σχετικά με το αν διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και από τις δυο πλευρές κατά τη διάρκεια του πολέμου των 51 ημερών.

Comments are closed.