Η ισραηλινή ΜΚΟ “Breaking the Silence”, δημοσίευσε έκθεση με τις μαρτυρίες 60 ισραηλινών στρατιωτών και αξιωματικών που συμμετείχαν στην στρατιωτική επιχείρηση “Προστατευμένη Παρυφή”, που εξαπέλυσε εναντίον της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας το Ισραήλ, το καλοκαίρι του 2014.

Η έκθεση, που καταδεικνύει τις εγκληματικές μεθόδους του ισραηλινού στρατού έναντι του άμαχου παλαιστινιακού λαού, είδε το φως της δημοσιότητας στις 4 Μαΐου και αποτελεί αντικείμενο πολυάριθμων και έντονων αντιδράσεων από τον διεθνή τύπο.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ “Breaking the Silence”, “οι μαρτυρίες είναι ενδεικτικές της γενικής αρχής που χαρακτήρισε την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας: ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τις ισραηλινές δυνάμεις, ακόμη και αν αυτό σήμαινε βαριές απώλειες για τον άμαχο πληθυσμό», αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

latestGazaAirStrike

Οι ανώνυμες μαρτυρίες ισραηλινών στρατιωτικών προσδίδουν μια “ανησυχητική εικόνα των προθέσεων και μεθόδων του Τζαχάλ (Ένοπλες Ισραηλινές Δυνάμεις)” δήλωσε ο Philippe Sands, ειδικός στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

“Είναι ολοφάνερο ότι τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν λάβει οδηγίες να αντιμετωπίσουν όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ως απειλή και να μην κάνουν οικονομία στα πυρομαχικά” αναφέρει επίσης η Haaretz.

“Τα τάνκς χτυπούσαν αδιακρίτως κτήρια χωρίς να γνωρίζουν αν αποτελούσαν στρατιωτικούς στόχους ή εάν σε αυτά είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι πολίτες”.

Η εν λόγω έκθεση, που αποφεύγει επιμελώς τον όρο “έγκλημα πολέμου”, καταδεικνύει ότι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου – οι οποίοι υποχρεώνουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να κάνουν τη διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών δυνάμεων προκειμένου να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό – καταπατούνται από τον ισραηλινό στρατό.

Στην στρατιωτική επιχείρηση “Προστατευμένη Παρυφή”, που διήρκεσε πενήντα μία ημέρες, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι και 72 Ισραηλινοί.

Comments are closed.